1. Home
 2. Docs
 3. UTU v 1.0.2 Felhasználói ...
 4. ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ

ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ

Külső és belső kapcsolatok

Az UTU Városüzemeltetési Keretrendszer modulokból épül fel. Ezek tételesen:

 • közlekedés-management
 • parkolás-management
 • WiFi management
 • TOTEM management
 • UTU Sense környezeti szenzor-management
 • Közvilágítási rendszer-management
 • Térkép modul
 • Projekt modul

Az egyes modulok rendszerhez történő csatolás alkalmazásprogramozási felületen (API) keresztül történik.

A rendszer továbbfejlesztése során hozzá kapcsolódva jött létre a hibabejlentő modul és az ügymeneteke kezelésére alkalmas UTU flow modul, valamint a komplex kataszterkezelő applikáció az UTU Survey.

A rendszer jogosultságkezelő rendszere alkalmas önkormányzaton kívüli felhasználok számára is hozzáférést biztosítani.

Az UTU felhasználói felületén keresztül belépés lehetséges más kapcsolódó üzemeltetési rendszerekbe. Ezt linkek használatával oldja meg.

A külső forrásokból érkező adatok fogadására mqtt és REST API kapcsolaton keresztül is lehetőség van, de ez minden esetben fejlesztői munkát igényel.

Elhelyezés, hardver és rendszerkörnyezet

Miután az UTU Városüzemeltetési Keretrendszer böngészőben fut, a használat feltétele a kliens számítógépre telepített böngésző, amelyek közül a rendszer támogatja a népszerű böngészőket (preferáltam Google Chrome). Ezen túlmenően a keretrendszer semmilyen telepítést vagy konfigurációt nem igényel.

Az rendszer üzemeltetéséhez szükséges ismeretek

Az UTU Városüzemeltetési keretrendszer két nagyobb komponensből áll. Az első a futtató szerverkörnyezet, a másik az kihelyezett SMART elemek és az azok eléréséhez-üzemeltetéséhez szükséges hálózati elemek összessége. 

A szerverkörnyezet Debian Linux alapú virtualizáció ( KVM) a tűzfalat FreeBSD alapú rendszer (PfSense) látja el. A futtatókörnyezet Docker Swarm adja, a persistent volume-okat CEPH, az adatbázis redundanciát a Postgresql+Timescale-hez a PGPool-II modul adja. A helyi üzenetküldő rendszer (SMTP) Postfix, az UTU üzenetküldője autentikált SMTP, jelenleg a bekescsaba.manageyourcity.com domainhez kötődik. A mentési környezetet fájl szinten rsnapshot látja el. 

A SMART elemek hálózati eszközei Mikrotik rendszerek amiket egy központi és helyi menedzsment VPN-eneken keresztül érjük el. A városi wifi hálózatát a Ruckus Virtual SmartZone központi felületéről lehet vezérelni. 

How can we help?