1. Home
  2. Docs
  3. UTU GIS adatkezelő Felhas...
  4. ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ

ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ

Az UTU mögött, háttérben futó adatbázis egyik fontos feladata a kataszteradatok, és azon belül azok földrajzi-geometriai adatainak tárolása. A rögzített adatok módosítása-frissítése applikáción keresztül is elvégezhető, de tömegesen térinformatikai rendszer segítségével oldható meg gyorsan és biztonságosan.

A QGIS egy ingyenes, nyílt forráskódú, több platformon elérhető térinformatikai (GIS) alkalmazás, ami a térinformatikai adatok megjelenítésének, elemzésének és szerkesztésének eszköze lehet, ugyanakkor jól kezeli az adatbázis kapcsolatokat, így alkalmas az utu kataszteradatainak szerkesztésére is.

QGIS-en keresztül az összes kataszteradat, és a kataszterek listája is szerkeszthető, azonban a szerkesztés SQL és GIS gyakorlatot is igényel. A Térinformatikai Osztállyal egyeztetve elkészültek azok az UTU „modell”-nek nevezett egyedi QGIS parancsok, melyek a leggyakoribb, az osztályon felmerülő, praktikusan az utu adatbázisában QGIS segítségével végrehajtandó feladatok elvégzését egyszerűsítik le.

How can we help?